Header Ads

ads

Rose Geil, 39 Yaşında...

Rose Geil,

39 yaşında ve polycystic(Polikistik over) sendromu hastası. Peki nedir bu hastalık? Polikistik Over Sendromu(POS) : santral sinir sistemi / hipofiz bezi / yumurtalık / böbrek üstü bezi / ve diğer dokularla olan etkileşim ve iletişimin bozulmasına bağlı olarak; üreme çağındaki kadınlarda en sık ortaya çıkan endokronik bir bozukluktur.



Rose'un teşhisi 13 yaşında koyulmuş ve yıllarca süren tedavi süreci de pek etkili olmamış ne yazık ki. Uzun zaman traş olan Rose un yüzü artık çok tahriş olunca yüzüne bıçak değdirmemeye karar vermiş.

Küçüklüğünden beri çok acılar çeken Rose, okulda ve dışarda çok zorluk çekmiş. Erkek gibi sakalı çıkan Rose kişilik bunalımına girip hep saklanmış :(  ancak artık durumu kabullenip sakallarının da öylece uzamasına izin vermiş. Başlarda oluşan tepkilerden çok rahatsız olsa da artık alışmış ve bu cesaretinden dolayı da çok dikkat çekmiş :)

Umarız en kısa zamanda gerçek bir tedavi bulunur ve sağlığına kavuşur. Bu kötü geçen yıllar da acı bir anı olarak kalır.

Malesef ülkemizde de bu durumda olan binlerce hasta var. Dışarıda yadırgayarak baktığınız insanların içinde bulunduğu ruh durumunu bilemezsiniz. Bu istemedikleri durumdan dolayı onları kınamak yerine daha anlayışlı olmalıyız.

Herkese acil şifalar diliyoruz.

Merak edenler için hastalığın detayları aşağıda. Ve Rose'un ünlü bir TV programında katıldığı videoyu da aşağıdan izleyebilirsiniz. (yakında Türkçe alt yazılı olarak yenisi eklenecek)
Polikistik over sendromu (PCO), yumurtalıklarda birçok küçük iyi huylu kist oluşmasıyla beliren bir hastalıktır. Yumurtalıkta oluşan ve kist olarak adlandırılan bu organizmalar yumurtalıkların çevresine yerleşmiş çok sayıda yumurta hücresidir. Bu hücreler ultrasonda özel bir görüntü oluşturmaktadırlar.
Polikistik over sendromu genel anlamda 35 yaş ve altında bulunan yaş gruplarını tehdit etmektedir. Genç kızlarda da görülebilmektedir. Yumurtalıklarda bulunan kist ile karakterize olarak meydana gelen hormonal bir problemdir.[1] PCO, hipofiz bezinden salgılanan LH ve FSH hormonlarının anormal şekilde üretilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu, kadınlarda düzenli olarak yumurtlama olmamasına neden olur (bazıları düzenli olarak adet görürken, bazıları ise yılda yalnızca birkaç kez adet görebilir.). Yumurtlama düzensizliğinin sonucu olaraksa erkeklik hormonunda bir artış gözlenir. "LH'daki artış overde erkeklik hormonu üretimini artırır. Salgılanan bu erkeklik hormonları (androjenler) yağ dokusunda östrojene dönüşmekte, bu östrojen LH üretimini artırmakta ve bir kısır döngü ortaya çıkmaktadır. Bu kısır döngü kilo kaybı ya da yumurtalıkların baskılanması gibi etkenlerle kırılabilir. Yine kilo fazlalığına bağlı olarak insüline karşı bir direnç ortaya çıkmakta ve sonuç olarak hormonal denge bozularak yine bu kısır döngüye ulaşılmaktadır."

Polikistik over sendromu meydana getiren neden tam anlamıyla tespit edilmiş değildir. Polikistik over sendromunda kişinin vücudunda birçok hormonal soruna neden olabilmektedir. Buna bağlı olarak da kadınlarda tüylenmeye neden olabilmektedir bunun yanı sıra akne de oluşabilir.
Sendroma maruz kalan kadınların büyük çoğunluğunda ilerlemiş şişmanlığa bağlı insülin direncine maruz kalabilirler. Fakat bu durum kadınlardaki hormonal bozukluğu ileri düzeye taşıyabilmektedir.

Bu hastalığın en önemli belirtileri ise;
  1. Kısırlık
  2. Adet düzensizliği
  3. Tüylenme artışı, saç dökülmesi ve akne (sivilce)
  4. İnsülin artışı mevcut olan kadınlarda şeker hastalığı riskinde artış
  5. Kalp-damar hastalıkları riskinde artış
  6. Rahim kanseri ve muhtemel meme kanseri riskinde artış
Şeklinde sıralanabilir.


Tedavi Şekli:

Tedavi şekli bebek sahibi olmak isteyenlere göre değişim gösterir. Bu tedavide aşama aşama giden bir tedavi yöntemi uygulanır. Eğer başvuran kişi çocuk sahibi olmak istemiyorsa yapılacak birkaç tane uygulama vardır. İlk öncelikli olarak adet düzensizliği sorunu çözülür. Uzun süre adet görmeyen kadınlarda östorojenin etkisi ile rahim kanseri riski de artar. İkinci aşama ise tüylenmenin önüne geçmektir. Tüylenmenin önüne geçmek için antiandrojenler kullanılır. En iyi yöntem ise doğum kontrol haplarıdır. İnsülin direncine bağlı olarak gelişen kilo problemini de düzenlemek gerekmektedir. Hastaya uygulanan diyetler ve egzersizler en başarılı tedavi yöntemleridir. Çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda ise, kişinin insülin direncini ayarlamak ve yumurtlamasını sağlamak gerekir. Polikistik over sendromu hastalığına sahip bazı kadınlarda haplarla yumurtlama oluşturuluyor ve çocuk sahibi olabiliyorlar.


Kaynak

Hiç yorum yok

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.